Praktijk Haptonomie en Diëtetiek

Eet- en gewichts­problemen

Er wordt veel gepraat en geschreven over diëten en lichaamsgewicht!

Ondanks de veelheid aan theorieën, wordt er vaak vele jaren getobd met eten en gewicht. Zowel door dikke als dunne mensen! Vele soorten (dieet)oplossingen worden uitgeprobeerd. Meestal is het resultaat van beperkte duur en is men een frustratie en een jojo-effect rijker. Kennelijk is het niet zo simpel te eten wat jezelf bedacht hebt of wat er in een boekje staat.

Als voedingskundige/diëtist heb ik, na ruime ervaring met deze gang van zaken, gezocht naar een andere werkwijze. Deze vond ik via haptonomie. Sinds 1998 werk ik op haptonomische basis en krijgt het voedingsadvies een andere betekenis. De meeste cliënten weten zelf al heel veel over voeding. Mijn ervaring is, dat diëten veelal averechts werken op het probleem en het veranderingsproces.

Bij haptotherapie ligt het accent dan ook op het werken aan de manier van omgaan met gevoel en dus ook met eten! Hierdoor komt ook meestal de oorzaak van het (eet)gedrag of het gewichtsprobleem in beeld. Daarnaast ontstaat er door haptotherapie als vanzelf weer het honger- en verzadigingsgevoel. Een gevoel dat velen niet (meer) ervaren en daardoor geen grens meer hebben bij het eten.

Door middel van de combinatie haptonomie en diëtetiek ontstaat een definitief veranderingsproces en wordt het bekende jojo-effect voorkomen. Je werkt in een brede zin aan jezelf, want een eet- of gewichtsprobleem heeft dus met veel meer te maken dan met voeding alleen!

Haptonomie biedt geen ‘haastoplossing’ of een nieuw geloof in 10 kg afvallen in zo weinig mogelijk weken! Misschien ben je op enig moment voldoende gemotiveerd om het anders te willen oplossen, dan via de bekende en beproefde weg van lijnen en discipline.

Ook in geval van andere voedingsproblemen, bijvoorbeeld allergie, intolerantie, maagdarmklachten of sterk schommelende bloedsuikerspiegels, is haptonomisch werken effectiever (en affectiever) dan alleen een voedingsadvies volgen. Het is meestal niet duidelijk of bewezen wanneer er sprake is van een voedings-of een stressoorzaak. Maar vaak zijn stress en emoties bij deze vorm van klachten geen onbekende aspecten.

Met de combinatie van haptonomie en diëtetiek kan aan beide aspecten worden gewerkt. Mijn ervaring is, dat ook in deze gevallen haptonomie een lange termijnoplossing biedt en beter inspeelt op de oorzaak van het probleem, dan met de voedingskundige symptomatische aanpak alleen.